ÅRSAKER TIL SVIMMELHET

Balansesystemet består av flere sentre i hjernen som mottar og bearbeider sanseinformasjon fra syn, balanseorganene i det indre øret og bevegelsesapparat.

Svimmelhet oppstår når hjernen vår oppfatter informasjonen den får om kroppens posisjon fra de ulike sansene våre som motstridende.

Årsaker til svimmelhet

Balansen din er avhengig av sanseinformasjon fra øyne, balanseorganer og kroppens muskler og ledd. Svimmelhet kan derfor være et symptom som kan ha mange forskjellige årsaker. De fleste årsakene til svimmelhet er heldigvis ufarlige.
Dersom svimmelheten din ledsages av symptomer som hørselstap, kraftig øresus, synsforstyrrelser, feber, kraftig hodepine, hjertebank, brystsmerter eller pustevansker, bør du kontakte lege for å utelukke underliggende sykdomstilstander.
Balansesentrene i hjernestammen og lillehjernen og her registreres og samordnes all informasjonen fra sanseorganene. Så lenge balansesentrene fungerer og får tilstrekkelig informasjon fra sanseorganene, har vi en følelse av å være i likevekt.

Feilfunksjoner og sykdomstilstander i ett eller flere av disse systemene kan derfor gi opphav til svimmelhet hvor de vanligste er

Nakke relatert svimmelhet
Nakkens bevegelser består av et komplisert samspill mellom ledd, følsom dyp muskulatur og store deler av nervesystemet. Vi er derfor helt avhengig av en god nakkefunksjon for å holde balansen, utføre presise bevegelser og orientere oss etter sanseinntrykk fra syn og hørsel. Nakkens ledd har en sentral rolle i vårt balansesystem og dersom leddene ikke fungerer som normalt sendes feil impulser opp til hjernens balansesenter og svimmelhet opptrer.

Krystallsyke (Godartet stillingssvimmelhet eller BPPV)
Det kan dannes krystaller inne i labyrintens bueganger som skaper ”falske” signaler om at det går rundt. Kommer ofte akutt og gir kraftige svimmelhetsanfall når en skifter stilling. Anfallene ledsages av noen karakteristiske små og nesten umerkelige rykninger i øyemuskulaturen som kalles nystagmus. Kan ofte behandles enkelt, trygt og effektivt med Epley’s manøver som de fleste kiropraktorer behersker.

Mistenker kiropraktoren at krystallsyke er årsaken din svimmelhet kan du få en øvelse som hjemmelekse. Dette er en manøver som vil flytte på krystallene og kalles Semont’s manøver. Man sitter og vrir hodet 45 grader vekk fra den siden man er svimmel, deretter legger man seg fort ned på siden. (Svimmelheten oppstår ofte når man legger seg ned). Ligg slik i ca 4 minutter, så kan man reise seg hurtig opp igjen. Gjør øvelsen til begge sider.

Menieres sykdom

Mèniéres sykdom er en plagsom og vedvarende, men ikke livstruende, form for svimmelhet. Symptomene kommer i anfall med voldsom svimmelhet, lyder i det angrepne øret og hørselstap som øker under anfall. Hørselen vil etter hvert svekkes. Årsaken til lidelsen er ukjent, men sannsynligvis spiller flere faktorer en rolle; bl.a. virus, arvelige faktorer og visse typer allergi eller matvareintoleranse.