BEKKENLØSNING ELLER LÅSNING?

Leddene på baksiden mellom korsbeinet og bekkenet kalles på fagspråket for Iliosacralleddene og er lokalisert der hvor “smilehullene” ligger. I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er ofte kilden til smerte i bekken, hofte, sete, lysk, lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen. Mange kan missoppfatte at smertene kommer fra korsryggen da bekkenleddene ikke ligger langt fra der hvor overgangen mellom korsrygg og bekken ligger. Om plagene stammer fra rygg eller bekken vil kiropraktoren finne ut av i sin undersøkelse.

Kiropraktoren vil undersøke bevegeligheten i bekkenleddene og hvis den er nedsatt kalles det bekkenlåsning og hvis bevegelsen er forøket en bekkenløsning. Bekkenløsning er en normal fysiologisk prosess under siste del av en graviditet. Det er nødvendig for at bekkenforbindelsene skal kunne gi etter for å gi barnet nok plass under selve fødselen. Men ikke alle gravide har en smertefull bekkenløsning. Veldig ofte ser vi det motsatte når vi undersøker gravide at det er en bekkenlåsning med nedsatt bevegelse i ett eller begge bekkenleddene som er årsaken til smertene. Låsningen kommer ofte av annerledes vektbæring i bekkenet pga fosteret størrelse og vekt.

Kiropraktoren vil med spesifikk leddbehandling som kalles manipulasjon/mobilisering søke å gjenopprette normal bevegelse i bekkenet. Dette er en trygg og ofte effektiv behandlingsform som ikke har noen negative påvirkninger på barnet. Videre ser man ofte ømme og overbelastede muskler i rygg og hofte som kiropraktoren kan behandle med forskjellige bløtdelsteknikker som triggerpunkstbehandlinger, tøyninger og øvelser. Når normal funksjon er gjenopprettet vil muskulaturen i bekkenområdet ha fått tilbake sin opprinnelige elastisitet som er nødvendig for normal bevegelse av bekkenet. Det er veldig viktig og ha fokus på bekkenbunnsmuskulaturen under graviditet og etter fødsel.

Hør med din kiropraktor om trening og øvelser for bekkenbunnsmuskulaturen.