ØVELSER FOR BEKKENSMERTER

Har du smerter i bekkenet? De fleste tilfeller av bekkenløsninger eller låsninger kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Her er noen eksempler som kan hjelpe deg mot smerter i bekkenet.

Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Det er viktig at man opprettholder god rygg- og bekkenfunksjon med jevnlige aktiviteter og øvelser. Vi anbefaler 4 aktiviteter med en hovedregel om at man kan gjøre alt som ikke gjør vondt.

  1. Generell aktivitet – finn en aktivitet som aktiviserer hele kroppen, og som man trives med, slik at det blir utført regelmessig. Eksempler på dette er gåturer, sykling, langrenn eller gruppetimer som aerobic.
  2. Styrke – det er viktig å trene opp styrke/utholdenhet i ryggens muskulatur. Bevisstgjøring og gradvis styrking av musklene er med på å forebygge tilbakefall.
  3. Stabilitet – øvelser som stimulerer dype ryggmuskler er meget viktige. Dette gjøres ved å utføre øvelser på et ujevnt underlag f.eks. på en gymnastikkball eller gå turer i skog og mark.
  4. Tøyninger – stramme og ømme muskler trenger å tøyes ut. Husk at dette er en viktig del av treningen. Ved bekkenplager med nedsatt bevegelse i leddene og overbelastede muskler er det viktig å tøye ut hofte/sete muskulatur, bakside av lårene og hofteleddsbøyerene. Du skal ikke strekke og tøye hvis du har bekkenløsning.

Under graviditet og etter fødsel er det meget viktig å trene opp og bevisstgjøre seg bekkenbunnsmuskulaturen. Bekkenbunnsmusklene ligger som en trakt nederst i bekkenet og holder livmor, skjede og endetarm oppe. De kan trenes etter vanlige treningsprinsipper. Disse musklene kan strekkes og svekkes under et svangerskap og fødsel og medføre en rekke problemer som urinlekkasje og fremfall av livmor og skjedevegger. Hør med din lokale kiropraktor for instruksjon av disse øvelsene som går ut på å stramme bekkenbunnen og trekke den oppover til man kjenner det strammer nederst i navlemavemuskelen.